نقشه سایت XML یا سایت مپ ابزاری است که با کمک آن ساختار سایت و صفحات سایت را به طور کامل برای گوگل در دسترس قرار میدهیم.
موتورهای جستجو برای یافتن صفحاتی که در سایت خود دارید، لازم است تا صفحه به صفحه و لینک به لینک در سایت شما پیمایش کنند تا بتوانند به کلیهی صفحات سایت شما دسترسی پیدا کنند. همین طور لازم است تا به صورت منظم صفحات سایت شما را مجددا بازدید کنند تا متوجه بشوند که آیا محتوای آنها تغییر کرده است یا نه.
این روش هنگامی که تعداد صفحات سایت بسیار زیاد باشد، علاوه بر اینکه فشار زیادی به سرورهای گوگل و سایت شما وارد میکند، ممکن است کارایی لازم را هم نداشته باشد. زیرا امکان باز کردن پی در پی تعداد زیادی صفحه روی یک سایت نه برای گوگل فراهم است و علاوه بر آن ممکن است مشکلات پهنای باند و منابع دیگر را نیز برای سایت به وجود بیاورد.
نقشه سایت چگونه عمل میکند ؟
نقشه سایت یک یا چند فایل است که حاوی کلیهی آدرسهای مورد نظر روی سایت شماست. در هنگام ایجاد نقشهی سایت میتوانیم تنها آدرس صفحاتی را درج کنیم که میخواهیم در گوگل ایندکس شود و صفحات کم اهمیت را در این فایل قرار ندهیم.
نقشه سایت میتواند یک فایل حاوی کلیهی لینکهای موجود روی سایت یا یک فایل اصلی شامل لینک به چندین فایل دیگر باشد.
تعداد لینکها و حجم کل نقشه سایت دارای محدودیت است و اگر تعداد یا حجم این فایل بیش از مقدار مجاز باشد، لازم است تا یک Sitemap Index حاوی لینک به چندین نقشه سایت ایجاد شود. همچنین میتوان در بخش وبمستر گوگل، چندین فایل نقشه سایت را به صورت جداگانه آپلود کرد.
نقشه سایت حتما میبایست روی سایت اصلی میزبانی شود و نمیتواند به صورت جداگانه در وبمستر گوگل آپلود شود یا روی دامنهای غیر از دامنهی اصلی سایت میزبانی شود.
آدرس نقشه سایت میتواند داخل فایل robots.txt قرار بگیرد تا موتورهای جستجو به آن دسترسی پیدا کنند. معمولا نام نقشهی سایت sitemap.xml است و در شاخهی اصلی سایت میزبانی میشود ولی در این زمینه محدودیتی وجود ندارد.
نقشه سایت شامل چه اطلاعاتی است ؟
نقشه سایت شامل موارد زیر است:
- لینک به صفحات سایت
- آخرین تاریخ بهروزرسانی این صفحات
- دورههای زمانی که گوگل میبایست صفحهی مورد نظر را بازبینی کند، مثلا روزانه یا هفتگی یا ماهانه
همچنین استانداردهای دیگری برای نقشه فایلهای چندرسانهای موجود روی سایت وجود دارد که تعیین میکند سایت دارای چه تعداد فایل چندرسانهای است و هر یک چه ویژگیهایی دارند.
آیا ساخت نقشه سایت برای سئو ضروری است ؟
به طور خلاصه میتوان گفت بله. با ساخت نقشه سایت، گوگل آسانتر میتواند به ساختار سایت شما دسترسی پیدا کند و در زمان کوتاهتری مطالب جدید که در سایت منتشر میکنید را ایندکس میکند. همچنین با آپلود نقشه سایت، گوگل اطلاعات بیشتری در مورد هر یک از صفحات سایت شما به دست میآورد و در نتیجه بهتر میتواند تصمیمگیری کند که چه زمان سایت شما را مجددا بررسی کند.
با آپلود نقشه سایت، باری که گوگل روی هاست شما ایجاد میکند کاهش پیدا میکند و در نتیجه با منابع و هزینهی کمتری میتوانید میزبانی سایت را انجام دهید.
آپلود نقشه سایت برای فایلهای چندرسانهای هنگامی که سایت شما دارای تعداد زیادی از این گونه فایلها است، میتواند به جذب بازدید و کلیک از بخش جستجوی تصاویر گوگل کمک کند و در نتیجه کمکی به کار بازاریابی اینترنتی و سئو سایت شما باشد.
ساخت نقشه سایت به صورت پویا یا ایستا
ساخت نقشه سایت اصولا باید به صورت پویا یا داینامیک به انجام برسد تا همیشه این نقشه بهروز و دقیق باشد. به عنوان یک راه حل موقتی، سایتها و ابزارهایی هستند که یک نقشه سایت ایستا از سایت شما ایجاد میکنند و آن را در اختیار شما قرار میدهند تا در سایت خود آپلود کنید.
برای مثال این سایت و این سایت و این سایت از جمله مواردی هستند که میتوانید برای ساخت نقشه سایت از آنها استفاده کنید.
استفاده از سایتهایی مشابه سایت بالا، معایب زیادی دارد. زیر این گونه سایتها لازم است تا کل مطالب موجود در وب سایت شما را پیمایش کنند و لینکهای یافته شده را در یک فایل ذخیره نمایند. این کار علاوه بر ایجاد بار زیاد روی هاست، دقت کافی را هم ندارد و نمیتواند یک نقشه سایت کامل و قابل اعتماد برای شما ایجاد نماید.
نقشه سایت نیمه پویا
هنگامی که صفحات سایت شما بسیار زیاد باشند، ساخت نقشه سایت به صورت پویا کاری پرهزینه است. در چنین مواردی معمولا افزونههای ساخت نقشه سایت، این قابلیت را به شما میدهند که نقشه سایت در دورههای زمانی خاصی بازسازی شوند و روی هاست به صورت ایستا ذخیره شوند. تا در صورت مراجعهی گوگل به دفعات مکرر، بار سنگین روی هاست ایجاد نشود. در سایتهایی که تعداد مطالب آن در تعداد کم یا متوسط باشد، این گزینه کمک قابل توجهی به حساب نمیآید.
ساخت نقشه سایت در سیستمهای مدیریت محتوا
سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس دارای افزونههایی هستند که کار تولید نقشه سایت را به صورت خودکار انجام میدهند. از آن جمله میتوان به دو افزونهی مشهور سئو Yoast و All in One SEO Pack اشاره نمود. همچنین چند افزونه تخصصی برای ساخت نقشه سایت وجود دارند.
استفاده از هر یک از افزونههای فوق مزیت خاصی نسبت به سایر روشها ندارد. مگر در برخی حالتهای خاص که نیاز به کنترل دقیق روی محتوای نقشه سایت وجود داشته باشد، عملکرد همهی موارد فوق یکسان است.
لزوم دقت در ساخت نقشه سایت برای سئو
لینکهایی که در نقشه سایت درج میکنید و تنظیماتی که در این فایل به انجام میرسانید میتوانند اثرات مثبت و منفی مستقیم روی سئو سایت شما برجای بگذارند. بنابراین هنگامی که نقشه سایت را ایجاد میکنید، به دقت بررسی کنید که آیا محتوای فایل ایجاد شده با آنچه انتظار دارید یکسان است یا نه. همچنین به صورت دورهای بخش Sitemap را در وبمستر گوگل بررسی کنید تا اگر خطایی در دسترسی به نقشه سایت شما وجود دارد آن را شناسایی و برطرف نمایید.
فشردهسازی نقشه سایت
هنگامی که نقشه سایت شما پرحجم است، گوگل این قابلیت را فراهم کرده است که فایل xml را به صورت فشرده برای گوگل ارسال نمایید تا پهنای باند کمتری از دو طرف مصرف شود. برای مثال فایل ارسالی به جای اینکه پسوند xml داشته باشد میتواند به صورت gz فشرده شود و نام sitemap.xml.gz داشته باشد.
هماهنگی میان افزونهی سئو و نقشه سایت
ممکن است بخواهید برخی از صفحات سایت را به صورت noindex مشخص کنید تا گوگل آنها را در پایگاه داده خود ذخیره نکند. در چنین مواردی بهتر است دقت کنید تا این گونه صفحات در نقشه سایت موجود نباشند. زیرا مراجعهی گوگل به این صفحات و مواجه شده با دستورالعمل noindex یک خطا به شمار میرود. با دقت کافی روی این گونه خطاها، برای گوگل سایتی با کیفیت به نظر برسید.